Putin scoate RACHETELE NUCLEARE în „misiuni de patrulare” prin Siberia. Este o măsură de descurajare a Occidentului, zice Moscova

Publicat: 08/10/2024, 15:17

Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, relatează agenția de stat rusă TASS, potrivit Newsweek. Militarii ruși verifică echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, mai precizează sursa citată. Presa rusă a postat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală Yars, în timp ce sunt desfășurate în Novosibirsk, Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoase dintr-un siloz și plimbate de șosele în Siberia.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. TASS a precizat că se verifică „pregătirea” personalului și a echipamentelor „pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Rachetele intercontinentale ar fi pregătite pentru acțiuni imediate

Punerea în serviciu de luptă a sistemelor nucleare Yars ar semnifica faptul că aceste sisteme de rachete balistice intercontinentale (ICBM) au fost pregătite pentru a fi utilizate în operațiuni militare. Aceasta este etapa finală, în care sistemele sunt complet echipate cu focoase nucleare și pregătite pentru lansare imediată, notează defenseromania.ro.

Expertul militar Oleg Zhdanov susține însă, într-un interviu pentru Focus.ua, că nu este exclus să fie vorba doar despre antrenament regulat, verificarea capacității de luptă sau schimbarea sarcinii de luptă.

Și agenția rusă a precizat că personalul îndeplinește sarcini care includ „testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă ca parte a serviciului de luptă”, precum și organizarea camuflajului și a protecției de luptă. De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere, a adăugat agenția.

Potențialul Yars

Racheta Yars poate lovi ținte aflate la o distanță de 12.000 de kilometri Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării Army Recognition.

Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare sau desfășurată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Placa lui Putin, amenințarea nuceară

Încă din februarie 2022, președintele Vladimir Putin a emis amenințări ambigue cu privire la armele atomice ale Rusiei. Cu toate acestea, experții se îndoiesc că dictatorul rus ar recurge la desfășurarea de arme nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Luna trecută, Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea utiliza arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor nenucleare care sunt susținute de puteri nucleare, o aluzie la ajutorul primit de Ucraina.

„Mulți oficiali guvernamentali ucraineni și cetățeni ucraineni au considerat ultimele amenințări ale Rusiei drept nimic mai mult decât niște manipulări suplimentare”, a declarat pentru Newsweek Mark Temnycky, membru al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.

Citiți și: Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Trecut de Putin pe linie moartă, „ȘOIMUL” Nikolai Patrushev și-a păstrat influența în FSB. Ce carte joacă fosta „eminență cenușie” de la Kremlin

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit Diana Șoșoacă pentru circul cu botnița din Parlamentul European
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
Cum a devenit celebră soția asociatului principal al Nordis, Laura Vicol, care a demisionat de...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
Se cere interzicerea Cybertruck pe drumurile din Europa. Mașinile lui Elon Musk sunt „periculoase” și...
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră....
E scandal pe avere în familia lui Liviu Dragnea! Au trecut aproape 3 ani de...
Transformarea ȘOCANTĂ a Pamelei Anderson! Nu mai arată deloc ca-n tinerețe, când făcea furori cu...
Apa a ajuns mai scumpă decât berea. Care sunt preţurile în magazine, după majorările pe...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Revine vara în România? Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni și anunță...
A MURIT! Oana Roman, răpusă de durere
Cum comunică Michael Schumacher cu familia. Dezvăluirea făcută de fosta soție a lui Flavio Briatore
Ryanair, noi modificări semnificative ale politicii de bagaje
Dracula A EXISTAT cu adevărat! Arheologii au găsit DOVADA absolută
A murit marea cântăreață. A plecat să le cânte îngerilor: Va rămâne în inimile noastre
Leonard Doroftei, prieten la cataramă cu Fane Spoitoru. Fostul pugilist a fost coleg de lot...
Ce vedetă a prins buchetul de flori la nunta Monicăi Bîrlădeanu. Nu e vorba despre...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ileana Sterp dorește să clarifice anumite aspecte pentru cei care nu au înțeles rostul anumitor...
Câți copii are, de fapt, Valeriu Gheorghiță din mariajul cu fosta soție, Cristina? Cât plătește...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Aseară m-am bătut pentru o fată!
Soluția ingenioasă găsită de NASA pentru habitatele de pe Lună